Cauta


Baga mailu`:


Si vezi ca mailu` e ala cu @ si fara www in fatza, da ?

-

Ubuntu server

June 23, 2007 , 10:56 am

Cum va spuneam aici, am fost sa schimb un server.

Si acum poveste…

Serverul vechi. O cutite P3, 600 Mhz, 192 Ram [3*64], Hdd de 20. Rula evident Linux. Si ce Linux… ei bine da, Slackware. De trei ani, trei ani jumate… cam asa, nu am avut o problema cu el. Downtime-uri foarte putine. Adica odata s-a ars placa video, odata o placa de retea, odata a fost mutat intr-un sertar (!) alta data a fost electrica mai tare ca UPSul… Bon. Serverul Slackware trebuia sa imparta netu la cam 140 de compuri. Si a mers. Plus… qmail full toaster adica pop/imap/smtp ca na, conturi de mail gramada, FTP, DNS, logic apache + php + mysql, un Squid private use [pentru proxy nu pentru cache] si un mic bot de IRC. In ultima luna a mai tinut si un icecast. Nu mai zic de forwardari la alte chestii din LAN, cum ar fi remote pentru Windows 2003 server.
Si inca un downtime a fost cand am marit partitia cu site-urile/FTP adica am mai adaugat un HDD de 40 in /home/www…
La locatia cu pricina nimeni nu stie Linux. Si cu HDD-ul a fost pe messenger, hai ca l`am montat d’aici fa`i ce stii. Si a continuat sa functioneze impecabil. Ca sa ne intelegem. Cand zic impecabil ma refer ca nu a crapat odata cum se intampla gen Windows Like, evident ca putea sa mearga mai bine daca avea ram mai mult sau proc, da cum era cu Slackware si foarte multe instalate din surse, cu configurari minimale, s-a descurcat eroic. S-a descurcat si la ceva flood, nu puternic, da a fost.


Slackware ServerSlackware Server

Acum a venit o vreme cand lumea a zis, avem alta cutie si mai vin calculatoare…

Core Duo 3 Ghz, 160 HDD Sata, 1Gb ram, veselie mama. I-am pus Ubuntu Server nu pentru ca Slackware m`ar fi dezamagit vreodata, ci pentru ca … apt-get install si gata. Ca schimbari software ar mai fi in loc de Qmail e Postfix, in loc de Pure-FTPD e ProFTPD si DJBDNS schimbat cu BIND. Bine, si mai are peste toata sandramaua, un soi de cpanel, ISPConfig ii zice. Si merge, n`am ce zice. Evident marele salt de la kernel 2.4 la 2.6. Doh!.

root@uratul:~# uname -a
Linux uratul 2.6.20-16-generic #2 SMP Thu Jun 7 20:19:32 UTC 2007 i686 GNU/Linux

Costuri software, ZERO. Beat this Mr. Gates.

Ca si curiozitate, o sa mai treaca peste trei ani fara probleme ? Hardware nu cred, ca nu se mai fac calculatoare SH cum se faceau odata, software daca baietii de la Ubuntu testeaza, ar trebui sa fie ok.

Ubuntu Server

Ce sa zic, se misca bine, e nou… numai ca parca nu are personalitate daca nu`i caraie hardul.


Scris de in IT&C Related,Linux,OSS | (5) Comentarii

Articole asemanatoare:

 • Ubuntu Tweak
 • ...
 • Ubuntu Servers hacked
 • ...
 • Ubuntu Hug Day
 • ...
 • Wubi – instaleaza Linxu ca pe orice aplicatie Windows in Windows
 • ...
 • La 3 Dimineata
 • ...

 • 5 Comentarii »

  1. o da; nimic nu se compara cu pentium la 200Mhz si 64RAM; d20z-ar solutii exista gen http://emag.ro/sisteme_server/server-sun-fire-v2-x-amd-opteron-250-1u–pS-A55-NZB2
   pentru hardware :)

   Comment by nu conteaza — June 23, 2007 @ 12:06 pm

  2. Trebuia sa incerci sa pui Ubuntu Server pe cutia veche, sa vezi ce se plangea din toate incheieturile. La al meu, n-a mers decat cu update de BIOS, dar m-am intors tot la Debian, ca ma atasasem de el in clipele negre, cand imi venea sa ma dau cu capul de pereti.
   Si al meu are tot cam aceeasi configuratia, numai ca e un AMD K6 si nu PIII si are un sistem de racire ceva mai elaborat, adica mai multe ventilatoare inghesuite pe unde a fost loc, plus pe unde s-a puttu taia carcasa :D Sunt un obsedat si daca nu aud noaptea zumzetul ventilatoarelor, nu pot sa dorm. Daca se ia curentul in timpul noptii ma scol panicat :P
   Sa-ti traiasca creatia!
   PS: inainte am avut pe al meu Vector. Si asta e tot bazat pe Slackware. Stie Pat ce face… e mai comunist el in conceptii, dar mentine ridicata stacheta distributiei :P

   Comment by Hacky Maximus — June 24, 2007 @ 4:06 am

  3. Ce sa zic, Slackware este o distributie foarte solida [favorita mea]. Totusi, daca ar avea un manager de pachete competent si o carutza de soft cum au distributiile decente, ar merge fara probleme de pus intr`un mediu corporate. [pkgtool, swaret si slapt-get nu, nu`s o solutie si nici pachetele de pe linuxpackages, iar ca sa mai fac pachete de slack pe mirroru meu ca sa`mi upgradez IO ce imi trebuie, m`am saturat]. N`am pus Debian sau CentOS [Pentr RHEL nu erau bani] pentru simplu motiv ca Ubuntu e cool. E viu. Iar unattended-upgrade face toti banii [chiar daca se poate si sa zicem in cron:

   sudo aptitude -y update && sudo aptitude -y upgrade && sudo aptitude -y dist-upgrade && sudo aptitude autoclean

   ]

   Oricum am zis, curiozitatea nu imi e despre OS, ci despre hardware care cu toate cele 2 procesoare stralucitoare ale lui, nu cred ca o sa tina cat a tinut Compaq`u ala, care si acum e bine mersi pus pe un dulap.

   Comment by Alex — June 24, 2007 @ 12:30 pm

  4. Costuri software zero.
   Si tu cat ai “costat” ?

   Comment by cineva — June 27, 2007 @ 12:35 am

  5. Tot zero. Aia este o donatie/sponsorizare. Incredibil, nu ? :P

   Comment by Alex — June 27, 2007 @ 12:41 pm

  RSS feed for comments on this post. | Trackback

  Comenteaza!

  XHTML ( Poti sa folosesti tagurile): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> .

  Sorry, nexam post-uri.

  -
  Link Exchange

  Stiri IT & C Politica Financiar Muzica Sport Sanatate Monden Cultura