Cauta


Baga mailu`:


Si vezi ca mailu` e ala cu @ si fara www in fatza, da ?

-

Open Source in 2008 – Portabilitate

January 9, 2008 , 11:37 am

Cel putin in prima parte a 2008 ma gandesc ca miscarea o sa insemne KDE 4.0.

KDE 4.0 RC2 pe care il am instalat acum este de cacat. Pff, soc si groaza. Da, pot spune ca e de cacat din punctul meu de vedere. Nu ma excita cu nimic widgeturile, iconurile noi si efectele. Ca sa nu aduc aminte de K Menu. Nimic parca nu mai e la locul lui si se misca al dracu de greu. Si atunci…

Atunci e simplu. KDE 4.0 trebuie privit ca un starting point, ca o reasezare a Open Source-ului in peisajul software actual. Gandindu`te ca a fost facut in cap cu o portabilitate pe care nici un alt mediu desktop nu o are, foarte interesant [si de asteptat] va fi build-ul 4.2, 4.4 [asta ca sa pastrez paritatea stabilitatii]. Nu, acum nu ma asteptam sa`mi ia gura ca desktop solid, pana atunci KDE 3.X este ok. Nu pot sa uit ce sentiment am avut la KDE 3.4 si KDE 3.5 cand in sfarsit am simtit ca mediul desktop s`a maturizat si este solid. Si iar… atunci ?

Atunci da, n`am vazut/testat un kdebase 4.0 (RCX) care sa ruleze pe Windows. In schimb am vazut ca Amarok2 s`a compilat cu succes pe Windows. Si abia astept sa vad si alte aplicatii KDE ruland nativ pe Windows si pe Mac, pentru ca abia atunci va iesi la iveala puterea noului K. Nu, nu eyecandy, nu 3D, nu astea`s importante. Important este ca enduserul sa aiba drivere video si audio la click de mouse, sa aiba o interfata user friendly si sa aiba aplicatii. Stabile. Si cand o sa aiba si KOffice ca alternativa competenta la MS Office, cand va avea de ales intre KMail, Thunderbird si Outlook Express, cand se va putea pune problema in a folosi Windows Explorer sau Dolphin, abia atunci o sa pot spune ei bine da, KDE 4 este ceea ce trebuie sa fie.

Trecand de KDE4, in 2008 astept consolidarea si cresterea pozitiei Open Source Hardware cat si un suport mai bun al driverelor video si audio in Linux. Ma refer la un Nvidia, ATI si de ce nu, Creative de exemplu. Nici acum nu am 5.1 adevarat la Creative-ul meu pe Linux.

Nu trebuie uitat nici OpenOffice.org care vine in prima jumatate a anului cu 2.4 si nici The Browser; Firefox 3.0. Iar pe piata serverelor desi nu este open source, este facut din open source, Cpanel va rula nativ si pe Windows.

Privind doar ce succes au aplicatiile portabile, fiind foarte simplu pentru utilizator sa isi ia pe stick mail-ul, browserul sau editorul PHP favorit, preferarea folosirii aplicatiei preferate va prima.

Revenind la KDE 4, cand platforma va fi solida d’ajuns, aplicatiile noi si bune vor fi doar o notiune de timp. Timp in care utilizatorul se poate delecta cu descarcarea automata a wallpaper-urilor sau a widget-urilor de SuperKaramba de pe KDE-Look. Asa asa, pe Windows Vista. Compiz and friends, bat de departe ca forta si look Aero.


KDE 4.0.0 – KWin Composite Showcast


Scris de in IT&C Related,Linux,m$,OSS | Comenteaza! (0)

Articole asemanatoare:

 • Open Source at Microsoft
 • ...
 • Open Source sau Ortodox
 • ...
 • O3: The Open Source Enterprise Data Networking Magazine
 • ...
 • Windows Vista Source Code
 • ...
 • Matrimoniale ortodoxe
 • ...

 • Comenteaza! »

  RSS feed for comments on this post. | Trackback

  Comenteaza!

  XHTML ( Poti sa folosesti tagurile): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> .

  Sorry, nexam post-uri.

  -
  Link Exchange

  Stiri IT & C Politica Financiar Muzica Sport Sanatate Monden Cultura